Всеки ден през 2010 година 2 600 фирми в Европа преминават към електронни фактури

Пазарът на електронни фактури в Европа е много динамичен. През 2009-а година 1,6 млн. предприятия на континента използват електронно фактуриране. Допълнително около 41 млн. потребители получават фактурите си по електронен път (а не на хартиен носител).

За една година това прави 1,6 милиарда законосъобразни издадени, обменени и архивирани електронни фактури в Европа. Но тенденцията е това число да се покачва и то значително. През тази година всеки ден нови клиенти на електронното фактуриране стават 2 600 компании и около 40 000 потребители.

Разбира се, напредъкът не е равномерен в различните страни. Безспорно начело в успешното въвеждане на електронното фактуриране са скандинавските страни и Швейцария. В сектора B2B (business to business) много висок процент електронни фактури се издават и в Испания.

Към характеристиката на водещите в класацията страни спада, че първите инициативи за преминаване към електронни фактури са от преди 2000 година, както и наличието на много голяма конкуренция на пазара за предлагане на услугата „електронно фактуриране”. Важна роля играе и държавата, която освен косвеното насърчаване на електронното фактуриране, е и пряк потребител на услугата. Т.е държавната администрация в страните, които са начело по използване на електронни фактури в Европа, първа преминава към електронно фактуриране, засилвайки по този начин тенденцията.

Все повече компании измислят интересни начини за поощряване на клиентите си, избрали да получават фактура единствено в електронен формат, отказвайки се от хартиения носител. Някои обещават билети за кино, други предлагат безплатни минути за разговор. Повечето компании организират допълнително информационни кампании или шоу-програми, за да привлекат вниманието и интереса на широката публика към новия, по-екологичен начин за фактуриране. Други са избрали обратния и по-драстичен вариант, санкционирайки партньорите си, желаещи да получат хартиена фактура, с между 1 и 5 евро.

В голяма част от държавите в Централна и Източна Европа електронното фактуриране е все още много нисък процент в сравнение с фактурите на хартиен носител (под 1%).

Публикувано: Май 10, 2010

Автор: Александър Симеонов

Следваща: Швейцария залага на популяризирането на електронните фактури

Предишна: Белгия пресмята: електронните фактури могат да спестят 3,5 милиарда евро на белгийските компании

Bookmark and Share
За да коментирате публикацията, трябва да сте влезли в профила си. Можете да се регистрирате от тук.