Електронното фактуриране е бъдещето

Преминаването към електронно фактуриране крие най-големия потенциал за спестяване на средства и е бъдещото решение в областта на фактурирането. Това показва годишният доклад от 2009 година на университетът  Хановер, който в сътрудничество с sgh Service AG проведе голямо проучване сред немски предприятия.

Повечето от анкетираните предприятия посочват ръчната обработка на фактури като основна причина за допълнителни разходи.

В сравнение с предходната 2008 година броят на предприятията в Германия, които активно се интересуват от електронното фактуриране се е покачил с една четвърт. Засилено се занимават с темата отговорните за това лица, като основните аргументи срещу въвеждането на електронно фактуриране в една компания се изместват от „липса на интерес” и „предимство на други проекти” към „интеграция в работния процес”.

Едновременно с това друго изследване за електронното фактуриране през 2009 в Германия, Австрия и Швейцария, проведено от BearingPoint GmbH, заключи, че възможностите за развитие в бранша са големи. 35% от анкетираните в трите страни компании работят все още единствено и само с хартиени фактури. Предприятия с над 1 000 000 фактури годишно обработват 65% от тях върху хартиен носител. Това означава огромен финансов и времеви ресурс за ръчна обработка.

За да оптимизират процеса повечето компании се ориентират към електронното фактуриране. Голяма част от анкетираните вече са запланували или започнали проект по преминаване към по-икономичния вариант за издаване и обработка на фактури. Едва 20% от взелите в изследването участие не са планирали да внедрят електронните фактури в процеса си на работа, което показва огромният потенциал за развитие на бранша.

http://www.rechnungsaustausch.org/forschung/bearing-poinst-studie-2009.htm

http://www.rechnungsaustausch.org/forschung/universitaet-hannover-projekt-2009.htm

Публикувано: Авг. 4, 2010

Автор: Александър Симеонов

Следваща: 6-ти Европейски конгрес за електронно фактуриране и електронно плащане

Предишна: Електронните фактури могат да спестят 3 млн. тона CO2 годишно

Bookmark and Share

Публикации

  1. rechnungsaustausch.org
  2. rechnungsaustausch.org
За да коментирате публикацията, трябва да сте влезли в профила си. Можете да се регистрирате от тук.