Повече електронни фактури – да, но най-вече в големите компании!

Множество проучвания вече доказаха категоричните предимства на електронното фактуриране и електронните документи като цяло. И все пак процесът по преминаването от хартия към електронен формат не е толкова бърз и повсеместен, както би било логично, като се вземат предвид всички преимущества, които електронните документи носят за целия работен процес.

Прави впечатление, че първи към електронните фактури се обръщат големите компании, при които поради големия документооборот спестяването на ресурс бързо дава видими резултати. В Европа пазарът на услуги, свързани с електронните документи, е сравнително добре развит. В следствие на това се наблюдава по-голямо разнообразие на предлаганите продукти, като има и такива, насочени към малките фирми. Основно обаче е разработен пазарът сред големите потребители на електронни документи и в частност електронни фактури.

Но Европа не е типичен пример. Тъй като за Европейския съюз реформите, водещи до по-екологични и природосъобразни процеси във всяка сфера, са приоритет, електронното фактуриране е насърчавано чрез законодателство и ред информационни кампании.

Ако погледнем към Латинска Америка, нещата стоят далеч по-различно. Вярно, че и там електронните документи печелят все повече популярност, но от официална информация на водещи на пазара на елетронни документи в Южна Америка фирми, се вижда, че техни клиенти са основно компаниите с много голям документооборот.

В другия край на света - в Азия - нещата са сходни. Там се предлагат най-вече решения B2B (business to business). Сингапур, Хонг-Конг и Япония са водещи по отношение въвеждането на електронното фактуриране.

Бумът в електронните документи ще настъпи с масовото им разпространение и сред по-малките клиенти, което ще доведе до по-малко грешки, спестено време и усилия за всеки.

Публикувано: Авг. 13, 2010

Автор: Александър Симеонов

Следваща: Електронните фактури навлизат все повече и в Латинска Америка

Предишна: 6-ти Европейски конгрес за електронно фактуриране и електронно плащане

Bookmark and Share

1 коментар по темата „Повече електронни фактури – да, но най-вече в големите компании!”

#1 Боряна Русева Септ. 7, 2010 11:35 Отговор
В България и големите компании все още издават електронни фактури в съвсем малък процент. Дано електронното фактуриране се разпространи по-бързо, лично на мен ми спестява много време.
За да коментирате публикацията, трябва да сте влезли в профила си. Можете да се регистрирате от тук.