Електронни платежни документи – лесно и бързо

Според българското законодателство документ, който е подписан с електронен подпис, е равностоен на документ върху хартиен носител. Това в пълна сила важи и за електронните платежни документи. В България за електронни платежни се говори дори по-малко отколкото за електронни фактури. Потребителите не са запознати, банките не са запознати. Факт е обаче, че с електронни платежни документи се работи много лесно. Първото им ключово предимство естествено е свързано с попълването на самия документ, което в една автоматизирана система се случва значително по-бързо отколкото на ръка. Автоматичното попълване на някои полета, възможността за архив и търсене в него са все плюсове на електронните платежни, които важат и за електронните фактури.

Много от потребителите се възползват само дотук от възможностите и предимствата на този тип услуга. Оттам нататък често се практикува стария модел с разпечатване и носене на документа. Всъщност с разпечатването и занасянето на ръка на платежния документ се губи най-големия плюс при електронните платежни. Само с един валиден електронен подпис, изготвеното платежно може да бъде подписано и изпратено в електронен формат на банката, като тя има пълно основание да го изпълни, тъй като в закона ясно е написано, че електронните платежни са еквивалент на хартиените. Тоест електронният подпис и в този случай спестява излишните разходки по гишета и опашки.

За да избегнат точно това висене по банките, все повече потребители се обръщат към електронното банкиране като услуга. За съжаление при повечето банки в България тази услуга изобщо не е качествена и интуитивна, а потребителите трябва да са над средното ниво на компютърна грамотност, за да разучат и да се справят с електронното си банкиране.

Не на последно място голяма част от хората, особено счетоводителите и специалистите на свободна практика, както и малките и средни фирми, често ползват услугите на повече от една банка, което допълнително ги затруднява, защото трябва да работят и свикват с различни електронни банкирания.

Поради описаните проблеми все още преобладават хартиените платежни документи. Занесени в банките, те трябва да бъдат обработени, като това коства значителен ресурс и на служителите в банките. От казаното проличават безспорните предимства на електронните платежни документи не само за потребителите, но и за банките.

Определено електронните платежни документи ще набират популярност, защото използването им е лесно и удобно, в което хората, работещи с електронни документи, отдавна са се убедили.

Публикувано: Септ. 9, 2010

Автор: Стефанова

Следваща: Как хора, които харесват статуквото, могат да бъдат мотивирани !

Предишна: Защо се налага да чакам 15 минути, за да си получа фактурата?

Bookmark and Share
За да коментирате публикацията, трябва да сте влезли в профила си. Можете да се регистрирате от тук.